hit counter Вчені назвали великі міста, які можуть назавжди зникнути під водою до середини цього століття – Steam Clouds

Вчені назвали великі міста, які можуть назавжди зникнути під водою до середини цього століття

Такі тривожні прогнози містяться у звіті Міжурядової групи експертів з питань зміни клімату, опублікованому дослідницькою організацією Climate Central.

Повінь, яка цього тижня затопила багато міст Європи, неабияк налякала не тільки їхніх жителів. Клімат на нашій планеті стає непередбачуваним. Періоди спопеляючої спеки змінюються проливними дощами та ураганами. Вчені-кліматологи прогнозують, що вже до середини нинішнього століття багато великих міст світу можуть опинитися під водою. Щоправда, причина тут не так у дощах, як у підйомі рівня світового океану через танення льодовиків.

Венеція вже йде під воду. Щорічно вона занурюється на 2 міліметри. А через кілька десятиліть можуть виявитися затопленими і ті її території, які поки що залишаються над водою. Та й сама вода добереться не тільки до перших поверхів будинків, а й вище.

Вчені назвали великі міста, які можуть назавжди зникнути під водою до середини цього століття - one.ua

Ще одне місто, схильне до ризику затоплення, — Амстердам. Вчені попереджають, що до середини 21-го століття цього дивовижного міста може не залишитися на карті. Та й не тільки Амстердам схильний до такого ризику. Це може статися з усіма Нідерландами. Адже ця країна належить до там званих низинних. Цей район земної суші розташований занадто близько до Північного моря. До того ж, ситуація ускладнюється плоским рельєфом місцевості. Така територія просто ідеальна для затоплення.

Може опинитися під водою в найближчі десятиліття і Новий Орлеан. Він, до речі, занурюється в пучину дуже швидко — на 5 сантиметрів щорічно. Причина в тому, що половина цього міста знаходиться нижче рівня моря. Одночасно з самим містом може затонути і велика частина території Луїзіани.

До 2050 року, за прогнозами вчених, піде під воду і 5% території Ріо-де-Жанейро. Крім того, у зоні ризику — Шанхай, Хошимін, а також Маямі.

About admin