hit counter Штучний інтелект допоміг виявити сотні нових загадкових геогліфів Наски – Steam Clouds

Штучний інтелект допоміг виявити сотні нових загадкових геогліфів Наски

Вчені виявили в Перу понад 300 ніколи раніше не бачених загадкових геогліфів Наски (або ліній Наски) — включно з гуманоїдними фігурами, велетенським папугою, щось на зразок косатки з ножем та купою форм, які могли б бути повноцінними персонажами мультиків.

Нове відкриття, зроблене за допомогою ШІ, виявило майже вдвічі більше геогліфів, ніж було відкрито до цього.

Лінії Наски – це група великих геогліфів, розташованих на території пустелі Наска в Перу площею приблизно 440 квадратних кілометрів. Стародавні витвори мистецтва, ймовірно, були створені між 200 роком до нашої ери та 500 роком нашої ери членами доінківської цивілізації, відомої як Наска, які видаляли верхні шари червоної гальки пустелі, проявляючи ділянки світлішого ґрунту в широкому діапазоні різних форм і розмірів.

Дослідники вже знайшли близько 430 ліній Наски з того часу, як у 1920-х роках пасажири літаків вперше у сучасну епоху помітили ці загадкові форми. Більшість із цих геогліфів було ідентифіковано за останні 20 років завдяки прогресу супутникових зображень. Однак швидкість, з якою відкриваються нові лінії, почала сповільнюватися, і дослідники підозрюють, що будь-які форми, що залишилися, надто слабкі, щоб їх легко помітило людське око.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі PNAS, дослідники використовували модель штучного інтелекту, яка була навчена помічати слабкі контури геогліфів, щоб шукати пропущені форми на супутникових зображеннях пустелі Наска.

Модель, яка може виявляти лінії у 20 разів швидше, ніж люди, створила список кандидатів на геогліфи Наски для дослідження вченими, включаючи ті місця, де малюнки ніколи раніше не були помічені. У період з вересня 2022 року до лютого 2023 року дослідники відвідали деякі з цих місць і змогли підтвердити, що 303 з них були справжніми геогліфами.

Фото: Sakai et al.

За словами дослідників, нові лінії зображають абстрактних гуманоїдів, одомашнених тварин, риб, птахів, котів, потенційну «церемоніальну сцену» та взаємодію між людьми та тваринами. Найхимернішою формою була, ймовірно, 22- метрова «косатка з ножем».

Нове дослідження вже допомогло висвітлити важливі відмінності між двома основними типами ліній Наска: геогліфами рельєфного типу, які є меншими та складнішими; і геогліфами лінійного типу, які покривають більшу площу та використовують більше прямих ліній.

Дослідження показало, що більшість відомих геогліфів рельєфного типу (82%) зображують людей або домашніх тварин, тоді як більшість геогліфів лінійного типу (64%) демонструють диких тварин, таких як птахи та кити.

По-друге, команда помітила, що рельєфні зображення були ближче до історичних стежок, що свідчить про те, що вони призначені для перегляду перехожими. Однак їхні аналоги лінійного типу були рівномірно розподілені один відносно одного, натякаючи на те, що вони, ймовірно, були побудовані та використовувалися на рівні громади для ритуальних заходів.

ШІ з нового дослідження вже визначив сотні інших потенційних кандидатів у геогліфи, які команда не встигла оцінити в останньому дослідженні. У результаті дослідники підрахували, що вони знайдуть близько 250 додаткових ліній Наски, коли відвідають ці місця протягом наступних кількох років.

About admin